Årets bilförsäljare tipsar: Tänk på detta vid köp av begagnad bil (pressrelease)

Specialisten på begagnade bilar Kamux AB öppnar redan sin 16:e bilhall i Sverige i vår. Vi bad därför Årets bilförsäljare 2018 Marcus Korner på Kamux Växjö delge sina bästa tips vid köp av begagnad bil. ”Fråga försäljaren om allt”, säger Marcus. ”Det är genom sin yrkeskunskap som försäljaren ska vinna kundens förtroende.”

”Numera är människor väldigt väl förberedda och vet vad de är ute efter, när de kommer till bilhallen för att slutföra köpet. Det är då min yrkeskunskap sätts på prov, och oftast kan jag också hjälpa till och upplysa om viktiga detaljer de inte kände till eller kanske inte kommit att tänka på”, säger Årets bilhandlare 2018, Marcus Korner vid Kamux.

Årets bilhandlare blir man inte bara genom att sälja mest ett år – nyckeln är att förtjäna kundernas förtroende på lång sikt.

”Det är helt avgörande att kunderna upplever att jag står på deras sida, att jag finns till för att hjälpa dem att hitta en bil som är rätt för just dem. En nöjd kund är min belöning.”

BEGAGNAD ÄR MILJÖVÄNLIG

Att välja begagnad bil i stället för ny har många fördelar. I Kamux stora konsumentundersökning Sverige Köper bil 2018 1 uppger också tre av fyra svenskar att en begagnad är deras mest sannolika val vid nästa bilbyte.

”När man köper begagnat är initialkostnaderna avlagda, och luften har så att säga gått ur priset”, säger Korner. ”Man betalar för vad man får, inte mer.”

Att välja begagnat är också mer miljövänligt, då det förlänger livslängden på redan existerande bilar. Ur bilens totala livscykelperspektiv innebär det alltså lägre utsläpp per enhet.

KARTLÄGG DINA VERKLIGA BEHOV

När du förbereder köp av begagnad bil, är det klokt att börja med att kartlägga dina verkliga behov: Vad ska bilen användas till? Kör du mest i stan eller längre sträckor? Behöver du transportera personer, husdjur eller större mängder gods och bagage regelbundet?

De här frågorna ger en anvisning om karossmodell och storlek, och snävar snabbt till det enorma utbudet av bilar på marknaden. Också valet av växellåda, liksom fram- eller bakhjulsdrift snävar till alternativen. Vilket drivmedel som är mest lämpligt påverkas främst av var och hur långt man kör årligen.

”Blir det mer än 1 500 mil börjar diesel redan bli förmånligare än bensin. Håller man sig främst inom städer, eller kör endast korta sträckor, finns det intressanta alternativ också inom hybrider och eldrivna”, säger Korner.

”Med hybrider är det bra att minnas att bensinmotorn som kickar in på landsvägen bränner mer än normalt, då den samtidigt ska ladda också elmotorn.”

FASTNA INTE I MÄRKET

Nästan alla som söker begagnad bil i dag börjar leta på nätet. Man jämför, drömmer och räknar.

”Många har ju sina givna favoritbilmärken som man är trogen, och kanske inte ens kollar på andra motsvarande. Där kan jag som oberoende expert kanske öppna ögonen för alternativ kunderna inte beaktat, men som kanske till och med passar dem mycket bättre”, säger Korner.

När du identifierat dina behov och vilka egenskaper bilen ska ha, är det dags att lämna nätet och besöka en bilhall som specialiserat sig på begagnat.

KLÄMMA OCH KÄNNA

”Bilen är en stor investering, så det är inget man ska köpa utan att först klämma och känna på de olika alternativen”, säger Korner. ”Först då förstår man verkligen skillnaderna mellan olika märken och modeller. Om det är en barnfamilj som kommer, låter jag dem till exempel testa att ställa in barnvagnen i olika bakluckor. Det är något man inte kommer åt via nätet.”

Stämmer det att man köper bil på känsla?

”Det sägs ibland så och visst kan känsla spela in, men för de allra flesta är bilen helt enkelt ett viktigt köp. Den ska vara driftsäker och trygg, och passa ens behov. Bilen är sällan en leksak man skaffar på impuls. Då är risken stor ångern kryper på så småningom.”

BILHALLEN BETJÄNAR

Två av tre svenskar upplever att det är smidigare och framför allt tryggare att köpa sin begagnade bil via en professionell återförsäljare än av enskild privatperson. Också konsumentskyddet upplevs som starkare när man handlar i affär, visar Kamux undersökning Sverige köper bil 2018.

”På bilhallen erbjuder vi alltid garanti på köpet och kan förhandla fram en skräddarsydd avbetalningsplan”, påpekar Korner. ”Vi kan också ta emot kundens gamla bil i byte samtidigt, vilket för många är avgörande.”

ÅRETS BILFÖRSÄLJARE MARCUS KORNERS TIPS: SÅ HÄR KOLLAR DU BILEN!

 • Syna noga hela karossen och lacken i god belysning och ur olika vinklar.
 • Kolla underredet med ficklampa för läckage och andra skador.
 • Lyssna på motorns ljud på tomgång – både som kall och när den värmts upp lite.
 • Öppna motorhuven och kolla oljan. Den ska vara klart brun och flytande, inte grumlig, svartnad eller innehålla orenheter.
 • Kolla samtidigt skicket på kamremmen och kylvätskan. Den ska vara riklig och fri från olja och orenheter.
 • Försäkra dig om att det finns tillräckligt med bromsvätska i behållaren.
 • Be någon starta bilen och ställ dig själv så du kan kontrollera färgen på avgaserna. Det är ok med lite synlig rök i initialskedet, men fortsatt blåa avgaser kan indikera motorproblem.
 • Vindrutan ska sakna sprickor och stenskott.
 • Mönsterdjupet på vinterdäcken ska vara minst 3 mm och 1,6 mm på sommardäck.
 • Testa också bekvämlighetsfunktionerna noggrant: Värme och AC, dörrlås och nycklar, alla fönsterhissar, sitsvärmare, blinkers, kör- och långljus mm.
 • Provkör alltid! Ta upp bilen i högre hastigheter i olika växellägen, och lyssna efter eventuella missljud från motorn. Ta ut svängarna rejält, känn efter och lyssna hur följsamt bilen låter sig manövreras. Ge även bromsarna en omgång och om du kan, kolla att bilen fortsätter i hjulens riktning också vid kraftig inbromsning.
 • Ställ frågor till försäljaren – en krävande och frågvis kund är till slut en mycket nöjd kund.  

Källa: Marcus Korner / Kamux

Stockholm, 2019-01-11

 

FÖR TILLÄGGSINFORMATION

Robin Toss
VD, Kamux Sverige
070 280 7057
robin.toss@kamux.se
www.kamux.se

______

1 Undersökningen ”Sverige köper bil 2018” är utförd av Bilendi Oy på uppdrag av bilhandelskedjan Kamux Oy. Online-undersökningen besvarades i Sverige av 1 000 personer i åldern 18–70 år som besitter körkort. Samplet motsvarar svenska folket vad gäller kön, ålder och bostadsområden.

Börsbolaget Kamux är specialiserat på handel med begagnade bilar. Kamux har verkat i Sverige sedan 2012 och har i dagsläget butiker på 13 orter i landet. Kamux, som grundades i Finland år 2003 har sammanlagt 61 bilhallar i Finland, Sverige och Tyskland. Företaget har sedan 2003 sålt över 190 000 begagnade bilar och redovisade för år 2017 en omsättning om 454,9 miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 418 personer under 2017. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska)