Frågorna vi alla ställer om begagnade bilar

Hur får jag ett bra pris, funkar batteriet och stämmer verkligen mätaren? Bilhandlaren Kamux får dagligen svara på mängder av frågor från svenskar som står inför beslutet att köpa en begagnad bil. Det är nämligen inte alltid helt lätt att veta vad man ska kolla efter. För att underlätta processen har Kamux listat de allra vanligaste frågorna och ger samtidigt tips på hur du ska tänka för att göra drömköpet till verklighet.

Den begagnade bilbranschen är idag het på den svenska marknaden. Men det är inte alltid lätt att veta vad man bör kolla efter i jakten på den perfekta bilen. Kamux, som dagligen får in hundratals frågor från svenskar som går i köp- eller säljtankar ger nu svar på de vanligaste förekommande frågorna.

– Vi får massa frågor från nyfikna kunder gällande både köp och sälj av begagnade bilar. Vi ser en ökad efterfrågan på elbilar i takt med att svenskarna blir alltmer miljömedvetna, och därför även många frågor om elbilar. Det finns inget lätt svar på hur du hittar den perfekta elbilen utan det viktigaste är att du utgår från ditt eget behov och dina krav. Vi hoppas att dessa svar kan hjälpa de som går i köptankar att få en tydligare bild av hur de ska tänka, säger Tommi Iiskonmäki, vd Kamux Sverige.

När det är dags att köpa sin första begagnade bil är det absolut viktigaste att du vet vad du är ute efter. Ett väldigt bra tips är att först och främst göra din research, både om företaget du ska handla av men även vilket pris som är rimligt att ge. Håll koll på marknaden och jämför bilmodeller. När det sedan är dags att åka och kolla på bilar är det bra om du förberett en lista med saker som du vet att du verkligen vill ha och behöver i en bil. Kompromissa aldrig med dina måsten utan ha krav och leta efter en bil utifrån dem. Har bilen fler funktioner än vad du var ute efter – se det som en bonus!

 

10 vanliga frågor om begagnade bilar:

1. Jag vill köpa en begagnad elbil, men är rädd för att batteriet ska vara dåligt. Hur kan jag försäkra mig om att batteriet är i bra skick?
Det går tyvärr inte att komma ifrån att batteritiden blir någon sämre med tiden. Däremot finns det inga kända fall av avvikelser som varit större än vad tillverkaren ansett som normalt. För att känna sig extra trygg kan du som kund alltid be om att ett konditionstest görs på bilens batteri på en märkesverkstad.

2. Hur vet jag att ingen fuskat med mätarinställningarna?
Du kan alltid be om att få fram full historik om bilen. Med dagens teknologi registreras historik, service och besiktningar direkt. Datorn i de allra flesta bilarna mäter alla värden automatiskt vilket också gör det svårare att fuska eller ändra mätarställningarna. Även de dokument som medföljer när handlaren köper upp bilen följer med till nästa ägare.

3. Vad ska jag tänka på för att bilen inte ska tappa värde?
Ta hand om bilen! Det är det absolut viktigaste för att bilen inte ska tappa allt för mycket i värde. Se till att få den servad av en bra verkstad som för in det i digitala serviceböcker. Tvätta och vårda bilen. Här kan du läsa mer om att tvätta bilen.

4. Vad ska jag leta efter för att hitta den perfekta, begagnade bilen?
Det viktigaste är att du vet vad du är ute efter. Ett tips är att skriva ner punkter på vilka dina måsten är och vad du letar efter i en bil. Kompromissa aldrig dina måsten utan ha krav och leta efter en bil utifrån dem. Just med begagnade bilar är det sällan du kan välja all utrustning själv, utan du måste veta vilka saker som är viktigaste för dig. Besitter bilen fler funktioner så se det som en bonus! Använd även dessa punkter när du sedan provkör bilen. Som konsument bör du alltid kontrollera bilens generella och estetiska skick inför köpet. Läs gärna "De tio bästa tipsen när du köper en begagnad bil".

5. Varför är manuell billigare än automat?
Framför allt handlar det om att efterfrågan på en automatbil är betydligt högre än för en manuell. En automat är även dyrare i grunden eftersom du betalar mer för den som nyproducerad bil, och då bibehåller den sitt värde bättre.

6. Vad händer om motorn går sönder efter sex månader?
Normalt sett har du en maskinförsäkring via ditt försäkringsbolag. Hur det sedan regleras beror på bilens ålder och miltal, samt försäkringsbolagets bedömning av ärendet och villkor. Konsumentköplagen gäller dock alltid vid köp av begagnade bilar. Det finns även garantier och dessa ser olika ut beroende på hur långt bilarna har gått och hur gamla de är.

7. Hur fungerar leveransen av bilen?
Leveranssättet beror oftast på vad du anser är smidigast för just dig. Kamux erbjuder leverans av bilar hela vägen hem till kunden. De kan även köra bilarna till kundens närmsta Kamuxanläggning. Hittar du däremot en bil som redan står på plats i en butik så kan leveransen ske direkt. Du får du bilen med dig direkt när affären är avslutad.

8. Genomgår alla bilar en besiktning innan ni får in dem?
Ambitionen är att alla bilar som säljs genomgår ett test hos tredje part. Det är ofta ett besiktningsorgan som utför testet och då kollar de bilens kondition både invändigt och utvändigt, samt gör en besiktning. Att dessa tester utförs är en säkerhet för både dig som kund, och för företaget.

9. Hur vet jag att jag får ett bra pris?
Ett bra tips är att kolla marknaden för begagnade bilar för att kunna jämföra om bilen du vill köpa ligger på ett bra pris eller inte. Gör en så ärlig jämförelse som möjligt där du kollar på årsmodell, utrustning och miltal. Det är även bra att kolla så att företaget du ska köpa bilen från är seriöst. Research är alltså a och o.

10. Vad händer om jag ångrar mig inom ett par dagar?
Det erbjuds sällan öppet köp på en bilaffär, så ta din tid att fundera över vad du är ute efter. Provkör bilen tills du känner dig nöjd och ställ alla dina frågor till personalen som är där för att hjälpa dig. Däremot är det bra att veta att om du köper en bil på distans så gäller alltid distansköplagen där du har 14 dagars ångerrätt med begränsat användande.

 

För mer information, kontakta:

Tina Dahl
Communications, Kamux
Telefon: 070 325 01 21
E-mail: tina.dahl@kamux.se

Om Kamux

Kamux är en affärskedja, specialiserad på handel med begagnade bilar och relaterade tjänster, som vuxit snabbt. För att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen var som helst och när som helst kombinerar Kamux internethandel med ett utbrett butiksnät. Förutom via digitala kanaler är företaget verksamt med 79 butiker i Finland, Sverige och Tyskland, varav 21 butiker i Sverige. Sedan starten har företaget sålt över 300 000 begagnade bilar, varav 60 657 såldes under 2020. Kamux redovisade för år 2020 en omsättning om 724,1miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 713 personer under 2020. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).