Inklämd i sätet? Ge plats för stussen vid bilköpet!

PRESSMEDDELANDE 8 augusti 2019

 

Vid bilköp lönar det sig att kontrollera sätenas bekvämlighet, deras justeringsmöjligheter och vilka material de är klädda med. Bilen ska vara behaglig och trygg att sitta i för samtliga resenärer – bekvämlighet handlar också om trafiksäkerhet.

Man kanske inte alltid tänker på det, men bilsäten är avancerade i sin tekniska design och nästan en vetenskap i sig. Bekväm körställning är inte bara en fråga om komfort – också trafiksäkerheten påverkas av hur stadigt föraren sitter i bilen. Provkör alltid innan du köper och ta reda på vilket stöd sätet ger, hur bekvämt det är och vilka möjligheter det finns att justera sitthöjd och ryggparti, tipsar Årets bilförsäljare Marcus Korner på Kamux.

– Ju längre en förare är, desto viktigare är det att kontrollera att sätet kan skjutas tillräckligt långt bakåt och att ryggstödet kan ställas in bekvämt för optimalt stöd. Huvudet får aldrig beröra taket och körpositionen ska ge föraren en känsla av kontroll. Kolla också att baksätets passagerare har tillräckligt med utrymme för benen när förarsätet är fullt tillbakaskjutet.

– För kortare personer gäller det att se till att man når ratten så att armarna kan hållas bekvämt och avkopplat böjda under körning. Benen ska vara lätt böjda vid knäna även då pedalerna är fullt intryckta.

SIKT OCH RÄCKVIDD ÄR AVGÖRANDE

– Sätet bör kunna ställas in så högt att föraren har fri sikt ut ur bilen i alla riktningar, utan att behöva räta på sig. Under knäna ska det finnas ett par centimeter luft för att benen inte ska domna bort under längre körningar, förklarar Korner.

Även bilsätets bredd, fjädring och form är avgörande för bekvämligheten och säkerheten.

Sätet ska ge stöd i korsryggen samt hålla höfterna stadigt på plats. På vissa bilmodeller finns möjligheten att anpassa sidostödet på sätet till det egna ryggslutets bredd. En fjädrande sits kan kännas skön, men är den för mjuk ger den dåligt stöd vid körmanövrar. Man ska inte känna att man sjunker ner i sätet, tipsar Korner. Även nackstödet bör vara enkelt att justera efter förarens längd.

BILEN SOM MINNS DIG

Många moderna, begagnade bilar har elektroniska reglage för att underlätta en noggrann sätesjustering för en bekväm och trygg körställning.

– Vissa modeller har även inbyggt digitalt minne där bilens olika förare kan programmera in sina optimala körpositioner, vilket underlättar och snabbar på avfärden, säger Korner.

En ytterligare detalj att kontrollera vid köpet är om bilbältets höjd är rätt, eller om det kan justeras efter förarens längd.

– Bilbältet ska ligga stramt och snett över nyckelben och bröstkorg, inte löpa under revbenen och hindra armrörelser eller gnida mot halsen.

TYG ELLER LÄDERSÄTEN?

Notera även vilket material bilklädseln har.

– Om man tänker på de olika årstiderna vi har i Sverige, kan tygklädsel vara mycket praktiskt. Tyg reagerar inte lika mycket på hetta och köld som läder, och fungerar alltså bra för alla de temperaturer som förekommer i Norden.

– Fördelar med lädersäten är att de hålls rena och stöter bort vätskor, smuts och smulor, vilket kan vara praktiskt om man ofta har barn och djur i bilen. Hos vissa bilmodeller finns också funktioner för ventilation eller uppvärmning av lädersäten, vilket kompenserar temperaturväxlingarna, berättar Korner.

Tygöverdragen har i dag ofta en fukt- och smutsavstötande ytbehandling, och flera modeller använder blandade material för sätets olika delar.

– Bilsätet är ett fint exempel på hur bekvämlighet och säkerhet går hand i hand när man formger moderna fordon. Så kom ihåg att tänka på hur mycket du kör, vilka personer som ska köra och åka i bilen, och vad bilen kommer att användas till, när du nästa gång väljer bland alternativa märken och modeller.

FÖR MER INFORMATION

Marcus Korner, bilförsäljare, Kamux AB

Tina Dahl, Marketing Lead, Kamux AB

Börsbolaget Kamux är specialiserat på handel med begagnade bilar. Kamux har verkat i Sverige sedan 2012 och har i dagsläget butiker på 16 orter i landet. Kamux, som grundades i Finland år 2003 har sammanlagt 68 bilhallar i Sverige, Finland och Tyskland. Företaget har sedan 2003 sålt över 210 000 begagnade bilar och redovisade för år 2018 en omsättning om 527,8 miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 767 personer under 2018. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).