2021-08-23

Så tvättar du bilen på bästa sätt i sommar

Sommaren är här och med den följer bilutflykter på dammiga grusvägar och leriga underlag. Att då hålla bilen ren gör den inte bara trevligare att köra utan bidrar också till att bibehålla ett bättre andrahandsvärde. Men hur tvättar man bilen på bästa sätt utan att sänka värdet eller skada miljön? Bilhandlaren Kamux ger nu sina bästa tips på hur du håller bilen ren under sommarmånaderna.

Att tvätta bilen kan verka som ett enkelt jobb, men utförs det fel kan såväl bilens värde som miljön ta rejäl skada. Idag har vi en uppsjö av alternativ när det kommer till biltvätt och det är inte alltid lätt att veta vad som passar bäst. Därför har Kamux, efter många år i branschen, samlat sina bästa råd på allt från var du ska tvätta din bil till hur du får bäst resultat.

– Marknaden för begagnade bilar är hetare än på mycket länge och att sälja sin bil kan idag gå oerhört snabbt. Vi vill därför slå ett slag för vikten att se till att tvätta bilen regelbundet och ordentligt för att få ut mesta möjliga vid en framtida försäljning. En bil som inte får den omtanke som behövs i form av tvätt tappar nämligen snabbt i värde. Oftast betydligt mer än vad många tror, säger Tommi Iiskonmäki, vd Kamux Sverige.
 

Fem tips för biltvätten i sommar:

Se upp för var du står
Väl ute vid sommarstugan kan man lockas av att ställa ut bilen på gräsmattan eller grusplanen för att tvätta. Detta bör undvikas för miljöns skull. Skadliga ämnen i tvättmedlen och i smutsen på bilen rinner nämligen rakt ned i marken och ut i våra vattendrag. Även asfalt bör undvikas då vattnet rinner ned i en dagvattenbrunn som sedan går vidare till vattendragen. Leta istället upp närmaste gör-det-själv-hall som har en bra rening av tvättvattnet. Alternativt införskaffa dig en miljösmart biltvätt som inte kräver vatten. Allt du behöver är en sprayflaska och en mikrofiberduk för att dra av smutsen.

Gör det själv
Det är väldigt bekvämt att köra in i en automattvätt och ha bilen skinande ren på tio minuter. Det är däremot långt ifrån det bästa alternativet i längden. De stora, roterande borstarna drar mer än gärna åt sig grus och smuts som repar lacken. Något som snabbt sänker värdet på bilen. Ta istället fram den gamla hederliga svampen och hinken och besök en gör-det-själv-hall. Genom att sätta in ett galler i botten av hinken slipper du tänka på grus i svampen.

Undvik diskmedlet
Flaskan från köket kan säkerligen få bort en del smuts men samtidigt göra en del skada på vägen. Gör istället lite research på vilket bilschampo som rekommenderas för just din bil. Diskmedlet kommer nämligen att matta ned lacken och få bilen att se betydligt äldre ut än vad den faktiskt är. 

Tvätta, tvätta och tvätta igen
Du behöver absolut inte överdriva, men en regelbunden tvätt av bilen är viktigt. Att spara in på tvättar kommer inte göra plånboken gott i längden. På vintern kan dessutom salt från vägarna börja sätta sig på flera ställen och risken för rost ökar markant. Tyvärr är dessa rostfläckar en dealbreaker för många bilköpare. Så tvätta en gång extra för en bättre affär när det väl är dags.

Det är insidan som räknas
En riktigt ren insida kan ge den ultimata nybilskänslan. Att lyckas med detta genom att torka av och dammsuga lite är dock inte det lättaste. En ordentlig städning ger inte bara en ny känsla utan förlänger även livslängden på bilen. Det kan därför vara väl värt att investera i en rekonditionering hos en verkstad. På så sätt får även insidan en ordentlig, grundlig rengöring.

 

För mer information, kontakta:

Tina Dahl
Communications, Kamux
Telefon: 070 325 01 21
E-mail: tina.dahl@kamux.se

Om Kamux

Kamux är en affärskedja, specialiserad på handel med begagnade bilar och relaterade tjänster, som vuxit snabbt. För att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen var som helst och när som helst kombinerar Kamux internethandel med ett utbrett butiksnät. Förutom via digitala kanaler är företaget verksamt med 79 butiker i Finland, Sverige och Tyskland, varav 21 butiker i Sverige. Sedan starten har företaget sålt över 300 000 begagnade bilar, varav 60 657 såldes under 2020. Kamux redovisade för år 2020 en omsättning om 724,1miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 713 personer under 2020. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).

Nyaste