Vindrutan på bilar har gått från enkla fönsterglas till högteknologiska, splittersäkra dataskärmar med många stödfunktioner för komfort och körsäkerhet. ”Kolla alltid vindrutans skick vid köp av begagnad bil. Den kan faktiskt innehålla riktigt spännande funktioner”, tipsar Jeremias Heikkinen på begagnade bilar-specialisten Kamux.

 

– ”Man tänker inte på det men vindrutan är en av de viktigaste säkerhetskomponenterna i bilen”, säger Jeremias Heikkinen, butikschef på Kamux i Borlänge. ”Vindrutan fördelar stöten vid en kollision, bär upp karossen om bilen vurpar och vid viltolyckor absorberar den tyngden av djurets kropp utan att splittras.”

I början var vindrutan faktiskt mer en säkerhetsrisk än ett skyddselement. De tidigaste vindrutorna bestod av två glasskivor, där den övre halvan kunde vikas ner om sikten blev för dålig. Rutorna var tillverkade av bräckligt fönsterglas och det berättas att självaste Henry Ford insåg problemet när han fick plocka glassplitter ur ansiktet efter en mindre olycka.

FIXA STENSKOTT OMEDELBART

– ”Hos Kamux testas de begagnade bilarna innan försäljning, men köper man privat är det bra att kolla vindrutan noga. Redan små stenskott innebär störningar i synfältet. Stenskott ska lappas med särskilda plåster, och bilen omgående tas till reparatör för att kolla om vindrutan kan lagas eller om den behöver bytas”, varnar Jeremias.

– ”En trasig vindruta innebär försämrad absorbering av stötar och krocksäkerhet. Också airbagen tar stöd av vindrutan när den vecklas ut, och om glaset ger efter försvinner också nyttan med airbagen.”

FORM, FUNKTION OCH SÄKERHET

– All bra konsumentdesign handlar om säkerhet, funktion och stil, säger Jeremias Heikkinen. Så fort teknologin tillät böjligt glas fick också vindrutorna nya former. General Motors ikoniska Le Sabre-modell från 1951 var inte bara aerodynamisk och elegant, det böjda glaset reducerade också chaufförens döda vinkel. På 1960-talet började säkerhetsfrågor allt mer styra bilarnas utveckling, och bland annat vindrutans konstruktion ålades moderna krav på hållbarhet.

Då stil och säkerhet idag är givna förutsättningar, är det nya funktioner på vindrutan som idag verkar inspirera biltillverkarna.

– I framtiden kommer vindrutan verka som bilförarens interaktiva assistent, säger Jeremias. Med nanoteknologin finns det inga gränser för vilka funktioner som kan byggas in i glaset.

HÅLL ÖGONEN PÅ VÄGEN

Tanken bakom utvecklingen av vindrutan idag är att göra det möjligt för föraren att hålla ögonen på vägen. Vindrutor har sedan länge kunnat reagera på UV-strålning, regn och temperaturväxlingar. I framtiden blir vindrutan en genomskinlig dataskärm, en så kallad heads up-display med förstärkt verklighet, augmented reality eller AR. Det betyder att föraren inte behöver ta blicken från vägen för att kontrollera till exempel hastighet, bränslenivå, lufttryck eller avstånd till bilen framför.

Videosamtal för vindrutor, visuell navigation, väderprognoser, varningar om väglag och information om platser i närheten kan alla inom en snar framtid visas på vindrutan.

– Det är inte heller omöjligt att sensorer i vindrutan kan börja läsa trötthet i ögonen på föraren. Möjligheterna är gränslösa, frågan är bara hur långt man vill ta utvecklingen, säger Jeremias.

____

Detta pressmeddelande är en del av Kamux serie om olika bildelars teknologiska historia och tips vid köp av begagnad bil. Tidigare delar i serien – AC (jun), säten (aug), ratt (sep) och däck (okt) finns att hitta på vår hemsida Kamux.se 

FÖR MER INFORMATION

Tina Dahl
Marketing Lead
Kamux AB
070 325 01 21

Jeremias Heikkinen
Butikschef, Kamux Borlänge
Kamux AB
070 325 56 06

Kamux är en affärskedja, specialiserad på handel med begagnade bilar och relaterade tjänster, som vuxit snabbt. För att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen var som helst och när som helst kombinerar Kamux internethandel med ett utbrett butiksnät. Förutom via digitala kanaler är företaget verksamt med 71 butiker i Finland, Sverige och Tyskland, varav 17 butiker i Sverige. Sedan starten har företaget sålt över 240 000 begagnade bilar, varav 46 596 såldes under 2018. Kamux redovisade för 2018 en omsättning om 527,8 miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 472 personer under 2018. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).