Så här provkör du en begagnad bil – 5 saker alla bör känna till (pressmeddelande)

Det finns en del som är värdefullt att veta vid provkörning av bil och några saker bör du kolla redan innan du kör iväg. Även körvädret påverkar vilken känsla du får för bilen. Ta del av några smarta tips från Kamux, som är specialiserad på begagnade bilar.

Att provköra en bil är spännande och det är inte säkert att du alltid kommer ihåg vad du bör fokusera på.

Det lönar sig att kolla vissa saker med bilen redan innan du kör iväg, så att du kan koncentrera dig bättre på själva körupplevelsen.

”Kontrollera alltid bilens allmänutseende, skicket på karossen, invändiga utrymmen samt att tekniken (motor, bromsar) och tilläggsutrustning fungerar. Gällande utseendet bör du först av allt kolla sidorna och att de inte är buckliga. Kontrollera även att kofångarna är oskadda. Det lönar sig även att kontrollera att taket är rakt och att nedre delen av dörrarna inte är angripen av rost. Det är också viktigt att gå igenom servicehistoriken. En bra tumregel är att service bör genomföras var 3000:e mil. Kamux bilar kontrolleras av oberoende tredje part, eftersom vi vill att våra kunder ska känna sig lugna vid köpet”, berättar butikschef Oscar Helmersson på Kamux i Järfälla.

Lyssna på bilens ljud – utnyttja vädret

I början av provkörningen lönar det sig att fästa uppmärksamheten på ljuden som bilen ger ifrån sig i olika situationer. Av ljuden går det snabbt att avgöra i vilket skick bilen är.

”Om du till exempel kör över ett gupp och hör en smäll; då vet du att någonting är fel. Eller om du kör i hundra kilometer i timmen och det börjar höras ett ylande ljud. Då kan det exempelvis vara fel på kraftöverföringen. Utväxlingen bör även fungera smidigt, och om den är hackig bör du ta upp det med säljaren”, råder Oscar.

Provkörningen kan göras under vilka förhållanden som helst, men även om många säkerligen ser sig själva sittande bakom ratten en vacker, solig sommardag, tipsar Oscar att mer utmanande förhållanden i själva verket är bättre för att testa bilen.

”Provkörningen kan göras i vilket väder som helst, men det finns fördelar med till exempel vinterväglag. Exempelvis är det mer fördelaktigt att testa ABS-bromsarna, körstabilisatorn och bilens fyrhjulsdrift i sådant väglag.”

I elbilar är det viktigt att kontrollera laddningen

Enligt Kamux varar en genomsnittlig provkörning i cirka 15–30 minuter. En del kunder vill dock ha lite längre tid på sig att provköra, men även då begär man vanligtvis att bilen återlämnas samma dag. I samband med att nya drivkrafter gjort sitt intrång på marknaden har man dock börjat göra undantag från den regeln.

”När det gäller elbilar vill folk givetvis testa dess laddning, varför vi ofta ger dem tillåtelse att låna hem bilen över natten. Provkörning över ett helt veckoslut fungerar inte, eftersom det kan finnas andra potentiella köpare som är intresserade samtidigt”, konstaterar Oscar.

Hos Kamux har man observerat att internet har förändrat folks förhållande också till provkörningar.

”Numera förbereds bilköpet i allt större utsträckning på nätet och man vet allt bättre vilken typ av bil man vill satsa på redan innan man kommer till butiken. Antalet provkörare som kommer till butiken bara för att titta och provköra flera bilar har minskat. Provkörningar förekommer dock fortfarande och alla är välkomna att prova bilarna hos oss”, ler Oscar.

 

FAKTA: 5 saker att tänka på före och under provkörningen

  1. Kontrollera skicket på karossen, bilens innerutrymme samt vindrutan.
  2. Kontrollera att det finns en servicebok och att årsservicen har genomförts på erforderligt sätt.
  3. Kontrollera skicket på bromsarna, motorn och tilläggsutrustningen. Provkör bilen i olika hastigheter och lyssna efter avvikande ljud.
  4. Kontrollera skicket på däcken.
  5. Ta reda på när det är dags för nästa besiktning. En bil som inte har besiktigats på länge kan snabbt medföra extra kostnader för köparen.

Hos Kamux kan du alltid be om bilens tekniska underlag från den tredje-part som testat bilen, om den inte sitter synlig i bilens vindruta tillsammans med prislappen. Där ser du vilka av bilens funktioner som är kontrollerade samt övriga noteringar som kan vara bra att känna till inför köp.

 

FÖR MER INFORMATION

Tina Dahl
Marketing Lead
Kamux AB
070 325 01 21

Oscar Helmersson
Butikschef
Kamux Järfälla
073 325 49 19

Kamux är en affärskedja, specialiserad på handel med begagnade bilar och relaterade tjänster, som vuxit snabbt. För att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen var som helst och när som helst kombinerar Kamux internethandel med ett utbrett butiksnät. Förutom via digitala kanaler är företaget verksamt med 72 butiker i Finland, Sverige och Tyskland, varav 17 butiker i Sverige. Sedan starten har företaget sålt över 240 000 begagnade bilar, varav 46 596 såldes under 2018. Kamux redovisade för år 2018 en omsättning om 527,8 miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 472 personer under 2018. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).