Växellådan är bilens hjärta – håll den i bra skick (pressmeddelande)

En av de mest kritiska delarna på en bil är växellådan, där kraften fördelas. Specialisten på begagnade bilar Kamux bjuder på några tips på hur du kollar växellådans skick vid köp av begagnad bil – och hur du själv kan hålla lådan i fint skick och bevara värdet på din bil.

Manuella växlar på bilar är en nästan lika gammal uppfinning som bilen själv. Till och med den allra första automatiska växellådan – GM:s Hydramatic för Cadillac och Oldsmobile –fyllde åttio i år.

Vid millennieskiftet var endast 16 procent av nyregistrerade bilar i Sverige utrustade med automatlåda, men utvecklingen har gått snabbt – sedan 2015 har de manuella växellådorna legat i minoritet och är enligt experter på väg att försvinna så gott som helt.

”Automatväxellådan är hållbarare, tryggare och mer ekonomisk”, summerar Rasmus Eriksson, Bilförsäljare på Kamux i Uppsala som på sin fritid tävlar i rally.

”Trots att särskilt de automatiska lådorna är väldigt hållbara är det klokt att alltid kontrollera även lådan vid köp av begagnad bil. Särskilt om man köper av privatperson”, säger Rasmus.

”En trasig manuell växellåda ger ofta ifrån sig ett missljud som tystnar när kopplingen trycks in. Större fel i automatlådan åtföljs ofta av en lätt bränd metallukt, som betyder att inre komponenter slitits och överhettats”, säger Rasmus. ”I båda fallen är det lådbyte som gäller, och för köparen att se sig om efter en annan bil.”

TESTA LÅDAN INNAN KÖPET

Kamux bilar testas av oberoende tredje part men vill man själv ge automatlådan en omgång vid provkörningen finns det några bra trick, berättar Rasmus Eriksson.

”Starta från noll och accelerera successivt genom alla växlar. Om du upplever hugg, slirande eller förseningar i övergången mellan växlarna, är det sannolikt fel på lådan.”

”Testa också ett par kick downs”, säger Rasmus och förklarar: ”Kör på hög växel med låga varv och trampa sedan gasen i botten. Växlar lådan ner snabbt? Om varvtalet ökar men inte hastigheten, är det glapp i kopplingen.”

BEVARA VÄRDET PÅ BILEN

För att bevara värdet och prestandan på din bil och undvika onödiga reparationer, finns det två tips framför andra: ”Kör smart och serva bilen regelbundet.”

”All körning kräver närvaro och uppmärksamhet. Först och främst i förhållande till medtrafikanterna, men känn efter och lyssna också på bilen då du kör”, tipsar Rasmus på Kamux, och tillägger: 

”Då man backar med automatväxlad bil, för man aldrig spaken från ’reverse’ till ’drive’ medan bilen fortfarande rullar. Det forcerar överföringen och skadar i längden hela växelsystemet.”

NÅGRA TIPS

1. Kolla nivån på växellådsoljan regelbundet. Bilens manual berättar var den sitter, vilken nivå och oljetyp som gäller.

2. Åtgärda små fel genast. Att inte göra det kan bli dyrbart. Ignorera aldrig avvikelser i ljud, lukter eller bilens beteende.

3. Kör lugnt! Med manuell växellåda inverkar din körstil stort på växelsystemets skick. Tryck alltid in kopplingen hela vägen och för spaken smidigt i ny växel. Lugna rörelser utmärker en bra chaufför.

FÖR MER INFORMATION

Tina Dahl
Marketing Lead
Kamux AB
070 325 01 21

Rasmus Eriksson
Bilförsäljare
Kamux Uppsala
070 222 81 01

Kamux är en affärskedja, specialiserad på handel med begagnade bilar och relaterade tjänster, som vuxit snabbt. För att kunna ge kunderna den bästa upplevelsen var som helst och när som helst kombinerar Kamux internethandel med ett utbrett butiksnät. Förutom via digitala kanaler är företaget verksamt med 71 butiker i Finland, Sverige och Tyskland, varav 17 butiker i Sverige. Sedan starten har företaget sålt över 240 000 begagnade bilar, varav 46 596 såldes under 2018. Kamux redovisade för år 2018 en omsättning om 527,8 miljoner Euro. Omvandlat till heltidsanställningar sysselsatte Kamux i genomsnitt 472 personer under 2018. Företagets aktie är listad på Nasdaq Helsingfors. Läs mer om Kamux Corporation på www.kamux.com (på engelska).