Vi erbjuder gratis hemleverans i hela Sverige!

2024-07-08

Nu har majoriteten av svenskarna tillgång till elbilsladdare

Intresset för att köra elektrifierat har ökat kraftigt under de senaste åren. Osäkerheten av laddningsstolpar är däremot något som fortfarande oroar de som ännu inte gått över till el. En ny undersökning från Kamux visar dock att många underskattar utbredningen av laddningspunkter och att drygt sju av tio svenskar faktiskt har tillgång till elbilsladdare.


I Kamux undersökning, som genomförts bland 1 000 svenskar i åldrarna 17–70 år som har körkort och bil i hushållet, visar det sig att majoriteten svenskar kan ladda sin elbil eller laddhybrid via hemmet, jobbet eller på stan samt att tillgången till laddningspunkter skiljer sig i landet.


Mer än sju av tio svenskar (73 procent) har tillgång till en utsedd laddningspunkt. Var fjärde har tillgång i hemmet eller via offentliga laddstationer i närområdet (24 procent), var femte i anslutning till jobbet (22 procent) och ett fåtal via sin stuga (tre procent).


– Laddning och räckvidd är två av de vanligaste frågorna som påverkar konsumenter när överväger att byta till elbil eller laddhybrid. Därför är det intressant att se hur pass många som faktiskt har tillgång till laddningspunkter, både i hemmet och på jobbet. Då framtiden oundvikligen är elektrifierad hoppas att fler ser fördelarna i att byta till elbil i framtiden, säger Andy Rietschel, VD på Kamux, Sverige.


Undersökningen visar dessutom att tillgången till laddstolpar skiljer sig beroende på var man bor, inte minst vad gället hemmet. I exempelvis Östra Mellansverige och Sydsverige uppger en dryg fjärdedel (27 procent) att har tillgång via hemmet, medan samma siffra är hälften så stor i Smålandsregionen, samt på Gotland och Öland.

Nyaste